Banken passen rente opslagenbeleid aan

Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning, rekent de bank een forse rente opslag. Veel banken brengen die extra rente ook in rekening nadat het bijgehorende risico is weggevallen. Het is individueel beleid van banken hoe zij hun rentepercentages en de risico opslagen berekenen waarmee zij het zogeheten 'kredietrisico' afdekken, het risico dat een klant de lasten niet meer zou kunnen dragen. De consumentenbond wil dat banken uit eigen beweging de rente verlagen als de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de waarde van de wonign dat toelaat.
De consumentenbond onderzocht recent wat banken doen op het moment dat het risico afneemt, bijvoorbeeld omdat er inmiddels is afgelost. Diverse partijen gaven aan de voorwaarden te hebben verbeterd of ze gaven aan dit binnenkort te gaan doen. Voor hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt vrijwel nooit een risico opslag berekend.

Zie actueel overzicht geldverstrekkers rente opslag beleid.

Disclamer: Dit artikel is geschreven naar inzicht van 8 juni 2017. Stichting Erkend Hypotheekadviseur heeft bij het schrijven en redigeren van dit artikel de nodige zorgvuldigheid betracht. Stichting Erkend Hypotheekadviseur is op geen enkele wijze verantwoordleijk voor de schade is ontstaat als gevolg van eventuele onjuistheden in deze tekst.
Site Stichting Erkend HypotheekadviseurOp de hoogte blijven van alle actualiteiten ?