Hypotheek Oversluiten

PROFITEER NU NOG VAN DE HISTORISCH LAGE RENTE
MAAK EEN VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK
 

Oversluiten Hypotheek

 
Wanneer je je hypotheek gaat oversluiten, los je je huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. De redenen om je hypotheek over te sluiten kunnen verschillend zijn. Het kan zijn dat je lagere maandlasten wilt hebben of dat je een verbouwing hebt gepland.
Je kunt ook het product waarmee je vermogen opbouwt voor de aflossing oversluiten, bijvoorbeeld de beleggingsverzekering. Hier kun je wel met fiscale beperkingen te maken krijgen; bespreek de mogelijkheden met je adviseur.

Hoeveel kost het oversluiten van de hypotheek?


Voor oversluiten van je hypotheeklening kan het zijn dat je een boete moet betalen. Deze boete is er omdat je de lening eerder aflost dan was afgesproken en dus de aanbieder minder rente krijgt dan waar hij op gerekend had. Dit noemen we de boeterente. Hoeveel boeterente je moet betalen hangt van meerdere factoren af, bijvoorbeeld of de huidige rente hoger of lager is dan jouw rente en de resterende looptijd van je rentevaste periode.
Wanneer je bijna aan het einde van de rentevaste periode bent, is het voordeliger om over te sluiten dan wanneer je nog aan het begin hiervan zit. Let daarom op wanneer je rentevaste periode bijna is afgelopen. Als de rente op dat moment erg laag is, kan het verstandig zijn alvast over te sluiten. Je aanbieder kan je vertellen of en hoeveel boeterente je eventueel moet betalen. Informatie hierover staat in de algemene voorwaarden van je hypotheek.
 
Tips
* Let ook op taxatie- en notariskosten als je naar een andere aanbieder gaat. Bovendien moet je vaak ook nog advieskosten betalen voor de nieuwe hypotheek. 
* Als je door middel van een verzekering spaart of belegt voor de aflossing,  hoef je deze niet altijd over te sluiten wanneer je de hypotheek oversluit. Informeer hiernaar bij je adviseur.
* Overleg met je adviseur welke fiscale voor- en nadelen verbonden zijn aan het meenemen van je oude polis.  
* Een lagere hypotheekrente is niet altijd gunstig. Bij consumenten met een (bank)spaarhypotheek is de hypotheekrente gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over de spaarpot.
* Een lagere hypotheekrente levert een lagere rentevergoeding op over het spaargeld